ES.

ES.

neděle 18. října 2015

Some little girls grow up wanting ponies. I always wanted to be a widow.


Jak jsem tušila už nějakou dobu, když mám spoustu času, nejsem schopná dělat nic produktivního. Proto jsem se jednu krásnou neděli rozhodla, že když už nic, tak se alespoň podívám na nějaký seriál. Padlo to tentokrát na britské drama Luther, v titulní roli se skvělým Idrisem Elbou, v rolích vedlejších potom třeba Warren Brown nebo Ruth Wilson. Autorem celého seriálu je Neil Cross, britský spisovatel a scénárista, který za sebou má mimo jiné i dva díly seriálu Doctor Who a velké množství románů, nejčastěji v žánru krimi.


Na Luthera jsem měla spadeno už delší dobu. Vlastně myslím, že už od roku 2010, kdy šel poprvé na obrazovky. Vážně jsem o něm ale začala uvažovat až v momentě, kdy se na něj s českým dabingem začal dívat táta. Když už se můj otec vydrží na něco dívat pravidelně a tvrdí o tom, že je to dobré, pravděpodobně to je buď za a, opravdu dobré, nebo za b, naprosto šílené.

A ukázalo se, že obé je možné. Luther by byl vlastně klasické detektivní cosi, ne nepodobné jakékoli frakci Law & Order, kdyby ovšem neměl několik prvků navíc. Jedním z nich jsou „blurred lines“ mezi zločinem a spravedlností, mezi tím, kdo je potrestán a jak, a kdo zůstane na svobodě. Rozhodování často závisí na hlavní postavě, Johnu Lutherovi.


Ten také není zrovna jednoznačně kladná postava, prezentuje se spíš jako antihrdina, který často bere spravedlnost do vlastních rukou (a často se to také obrací proti němu). V jednom momentě se dostáváme dokonce až k rozdílu, mezi „being dirty“ a „getting dirty“ v rámci celého policejního sboru.

Významným prvkem a dost šílenou postavičkou Alice Morgan, kterou hraje výborná Ruth Wilson. Alice se objeví hned v prvním díle, jako podezřelý z vraždy vlastních rodičů. Alice je klasický případ psychopata, navíc takového, kterého prostě musíte milovat. Pro vraždu nejde daleko, ale vždycky si jí umí logicky odůvodnit. Navíc si oblíbila Luthera a rozhodla se, že mu svým zvláštním způsobem usnadní život.


Celkově je Luther mix podivných, rozporuplných postav, jejichž chování nejsme schopni nijak předpovídat a nemůžeme je ani hodnotit podle obvyklých kritérií, které klademe na seriálové policajty. Zasazení do deštivého ponurého Londýna navíc Lutherovi dodává na atmosféře, kamera nic nepřikrášluje, skoro bych řekla, že právě naopak.

Další, už čtvrtá, série je podle všeho plánována na tento podzim, ale zatím se mi nepodařilo zjistit, kdy by to přesně mělo být. Navíc se z původních šesti dílů v první sérii a po čtyřech ve druhé a třetí, smrsknul počet dílů na pouhé dva, které by měly nějakým způsobem uzavírat Lutherův příběh.

0 comments:

Okomentovat