ES.

ES.

neděle 12. června 2016

Mikro #41: The Hunting Ground



„Just because woman says no and you have sex, are you a rapist?“

V rámci prokrastinace jsem se rozhodla pustit si něco na Netflixu. Po prvním dílů Hangover jsem si zapnula The Hunting Ground, dokument o epidemii znásilnění na amerických vysokých školách.

Po tom, co byl minulý týden na internetu zveřejněn dopis oběti znásilnění ze stanfordské univerzity, jejíž útočník byl odsouzen pouze k šesti měsícům vazby a propuštěn po třech. Z nějakého důvodu se soudce staral více o jeho plavecké časy a jeho pocity, než o následky jeho činu, které si oběť ponese do konce života.

Většina vysokých škol kryje útočníky a násilníky a přesvědčuje oběti, aby nepodávaly trestní oznámení. Jedním z důvodů je pověst těchto škol. Dalším, v případě znásilnění na večírcích bratrstev, je množství peněz, kterými bývalí absolventi na vysokých společenských pozicích podporují školy. Posledním je, stejně jako v případě Brocka Turnera, násilníka ze Stanfordu, sportovní kultura, která na univerzitách vzkvétá a kvůli které jsou sportovní hvězdy chráněni před jakýmkoli pošpiněním jejich pověsti.

The Hunting Ground sleduje skupinku dobrovolnic, obětí a přeživších (protože je zde důležitý rozdíl mezi slovy victim a survivor), které se rozhodly pomoci ostatním a vypořádat se se školami, které každoročně zrazují své studentky (a studenty) a odmítají s případy sexuálního napadení a znásilnění cokoli dělat. Podle informací z dokumentu je možné, že pokud se nic nezmění, další školní rok přibyde 100 000 obětí.

Úvodní citát je z archivních záběrů starých několik desítek let, které byly v dokumentu použity. Jak se může někdo vůbec ptát, jestli je sex po explicitním nesouhlasu znásilnění a jestli to z někoho dělá sexuálního násilníka, nechápu. Jak to ale vypadá, je to pořád ta samá otázka.

Můžeme si říkat, že co se děje v Americe, se nás v Evropě netýká. Faktem ale je, že The Hunting Ground je důležitý dokumentární film a neměli bychom ho jen tak přecházet. Protože důsledkem takového chování ze strany univerzit je právě kultura znásilnění (rape culture), které se (celosvětově) nezbavíme, když o ní budeme mlčet.

0 comments:

Okomentovat